субота, 27. јул 2013.

Zlatni dečaci

Borko, Boba, Vili, Duda, Dule i Fedja su bili drugovi iz istog razreda XIV beogradske gimnazije. 1963. godine osnivaju grupu Zlatni Dečaci. To je ujedno jedna od prvih grupa u Jugoslaviji koja koristi električne gitare kao bazne instrumente i svira rok. Već početkom 1964. godine snimaju svoj prvi snimak za Radio Beograd, Labudovo Jezero. Ovaj snimak kao i kasniji snimci (Humoreska, Laka Konjica, Faust, Foxtrot Oriental, Dunavski Vali i Tema iz Opere Sadko) su njihove sopstvene, originalne obrade klasične muzike koje ih izdvajaju iz mnoštva drugih jugoslovenskih grupa tog vremena, koje su isključivo kopirale strane grupe, bez ikakve inovacije i originalnosti.


Muzika Zlatnih Dečaka postaje lako razpoznatljiva i rado slušana. Već krajem 1964. godine Holandska firma Fontana izdaje ploču The Golden Boys (Swan Lake, Humoresque) a početkom 1965, ploča sa istim numerama je izdata i u Engleskoj. Zlatni Dečaci su jedina grupa iz bivše Jugoslavije koja je u više navrata emitovana preko vodeće evropske radio stanice: Radio Luxemburg.


1965. godine Zlatni Dečaci snimaju svoju prvu ploču za jugoslovensku produkciju (Jugoton) koja sadrži i numeru Čudna Devojka. Ova ploča, u rekordno kratkom vremenu dostiže platinasti tiraž. U periodu 1965-1967, Zlatni Dečaci izdaju 4 ploče koje sve dostižu platinaste tiraže. Ploča sa numerom 18 Zutih Ruža, uradjena sa Mikijem Jevremovićem, premašuje tiraž od 200 000 primeraka. Zlatni Dečaci ostaju zabeleženi u istoriji jugoslovenske muzike kao utemeljivači novog modernog pravca, iz koga kasnije izrasta mnoštvo vrsnih grupa.

Nažalost, mnogi snimci Zlatnih Dečaka do danas nisu sačuvani. Sačuvani materijal uglavnom bazira na starim i slušanim pločama, lošeg kvaliteta, i stoga nije bio pogodan za izdavanje u prošlosti. Na svu sreću, savremene tehnike za digitalnu obradu signala omogućile su obradu starih snimaka i njihovo dovodjenje u originalno stanje. I tako, posle više godina, snimci Zlatnih Dečaka, konačno oslobodjeni patine vremena, ugledali su svetlost dana u svom punom sjaju. Većina instrumentalnih numera je sa traka uradjenih za holandsku Fontanu. To su daleko kvalitetniji snimci od odgovarajucih snimaka na Jugotonovim pločama, koji do sada nisu bili objavljivani. Slušajući muziku sa ovog kompakt diska, nameće se zaključak da dobra i originalna muzika odoleva vremenu. Skoro zvuči neverovatno da je kolekcija snimaka sa ovog diska stara preko 40 godina.

Ovaj kompakt disk posvećen je uspomeni na Borka Kacla, solo gitariste i vodje Zlatnih Dečaka koji je tragično izgubio život 1984. godine u saobraćajnoj nesreći.


Vili Brajović
 

Нема коментара:

Постави коментар